tisdag, april 12, 2011

Fisksoppa Bohème enligt Gud och Beata

Boho chic - det finns fem sorters bohemer enligt Svt Kobra;



Men bara en Fisksoppa Bohème

Du behöver följande;
1 bit benfri lax
1 bit hälleflundra eller marulk (ljus fisk som är fast i köttet)
10-12 scampistjärtar (kan bytas ut mot räkor fiskade i nordatlanten som är mer miljömässigt korrekt)
1 fänkål
1 gul lök
2 dm purjolök
4 små potatisar
En liten bit rotselleri (1/2 dl tärnad)
2 vitlökar solo
½ röd chili (mellanstark)
1 citrongrässtjälk
Saften ur ½ apelsin
Saftern ur ½ citron
1 tomat
Färsk och torkad timjan
Koriander
Vitt vin
Fiskbuljong och vatten
Grädde
Olivolja
Salt
En stekpanna
En soppgryta

Fräs fänkålen i stekpanna så att den svettas och får lite ljusbrun ton, lägg i grytan. Hacka och fräs lök, vitlök, 1 dm purjo (ringar), tomaten (ta bort skalet och tärna den) chili, färsk och torkad timjan på samma sätt, häll över i grytan.
Häll på olivolja och låt fräsa upp igen.

Tillsätt vitt vin och lite mer timjan, låt det puttra upp så att alkoholen dunstar (ta gärna ett glas vin själv så att utsläppet inte drabbar någon oskyldig – det är en helt annan sak när kor fiser, då bildas metangas som stiger upp i atmosfären och förstör för soltörstande nordbor), fyll på med vatten och fiskfond, salta.

Krossa citrongrässtjälken och skär i 2-3 cm långa bitar, pressa en halv citron och häll i grytan. Lägg i potatisarna. Låt småputtra en halvtimme, smaka av och se om det behövs mer fiskfond, salt eller bett. Tillsätt grädde och låt puttra ett tag till. Smaka av igen.

Skär fisken i 3-4 cm stora bitar och lägg de minsta tillsammans med räkor eller scampi i en bytta och de största och mest fasta bitarna överst. Fem minuter före servering lägger du i de största bitarna först, därefter de mindre och sist räkor eller scampin.

Skär under tiden purjon så att det blir en julienne – det vill säga så här; dela 1 dm på längden, ta ur den innersta stocken och lägg ytterdelen så platt som möjligt mot skärbrädet och skär tunna, tunna strimlor längs med. Gör likadant med innerstocken. Plocka en näve färsk koriander och strö purjon och koriandern över soppan innan du serverar.

Potatisen gör soppan lite fylligare och grynigare i konsistensen och därför kan man välja bort bröd om man vill. Gott vin till är en blaskig Pinot Noir eller Cabernet Franc (om du har gjort soppan mer chilistark än vinstark) eller en mjuk Pinot Grigio, Viogner eller Chardonnay.

Momz så gott!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Arlas vd är extremt ledsen

Jomen så är det. Arlas VD är jätteledsen över det han sett på de förvisso icke spårbara filmerna och bilderna från den utpekade mjöl...