tisdag, april 05, 2011

Krig

I morse mötte jag åtta militärfordon på landsvägen. Dammet virvlar upp från jeeparnas kraftiga däck, bakom gallerförstärkta vindrutor skymtas sammanbitna vita ansikten inramade i militärgrön textil.

Trots att vårvärmen pockar försynt och myggen inte kläckts riktigt än stannar jag inomhus på eftermiddagarna. Eldgivningen upphör långt efter midnatt. Det är korta intensiva skottsalvor som förstärks av dånet från granatkastare. Marken under mina fötter vibrerar, jag kan svära på att fönsterrutorna i vårt helt nybyggda hus flämtar till. Ett stridsflygplan spränger ljudvallen.
Ute på fälten är vägarna sönderkörda och meterdjupa hjulspår har fläkt upp jordytan. En gavel på en kalkstenslada är perforerad av kulhål. Framför mig, i horisontlinjen ligger Östersjön stilla, speglande ett välmående Visby och landmärket Högklint. Inte ett krigsområde i Centralasien.

2009 gav regeringen Reinfeldt klartecken till att för Försvarsmaktens räkning beställa 24 st uppgraderade Haubits 77 (FH77AD Artillerisystem 08) med leveransstart under 2011 och 2012. Systemens magasin rymmer 21 granater med en eldhastighet på 9 skott per minut. Det är också anpassat för XM982 Excalibur, en precisionsstyrd granat - som kan bära flera typer av stridsspetsar (...). Har enligt Wikipedia, där det mesta av faktan är hämtad, listats som "The top 10 inventions of 2007" av USA:s armé; ett teknologiskt samarbete mellan Sverige och USA.
Det här är bara en av många godsaker i Bofors (numera BAE) gottepåse.

På Tofta skjutfält, som ligger på Sveriges mesta semesterö Gotland, övar man med Stridsfordon 90 och JAS 39 Gripen. Det är skarpt läge. Ammunition också. Övningen ska avslutas i morgon och trupperna gör sig beredda för att ingå som stöd i FN-sanktionerade insatser. Bara kriget i Afghanistan, som inleddes för 10 år sedan och som Sverige medverkat i sedan 2002, kostar 3 miljarder svenska kronor per år. Eftersom kriget blivit min alldeles uppenbara vardag så tvingas jag reagera, jag tvingas söka fakta, jag känner mig överkörd; vad hände med Sveriges neutralitet som jag läste om i skolan? Jag har blivit lurad!

Enligt flera källor tvivlar försvarsstrateger numera på USA:s (och västalliansens) egentliga syften med kriget. Utveckling av demokrati, skolor och genusrättigheter är enligt många en dimridå för stormaktens intressen i områdets väldiga naturgastillgångar. Vad finns i vår dolda agenda? Är Sverige en kommersiell gisslan i den globala vapenindustrin?
Det är fullständigt glasklart att vi måste hjälpa de försvarslösa, men jag är lite osäker på hur USA och västalliansens försvarslöshet ska beskrivas.
Och jag förstår verkligen inte hur kriget kom till Västerhejde.

Arlas vd är extremt ledsen

Jomen så är det. Arlas VD är jätteledsen över det han sett på de förvisso icke spårbara filmerna och bilderna från den utpekade mjöl...